Wednesday, September 5, 2018

Vilhelm Rajh

 
Vilhelm Rajh (Dobzau, 24. Mart 1897. – Luisburg 3. Novembar 1957.)



 „Mi nećemo više da zavisimo od mišljenja javnosti ili nepostojećih autoriteta kada se radi o stvarima koje su nepoznate ili čudne. Mi moramo polako sami da postajemo eksperti u ovladavanju znanjima koja pripadaju budućnosti.“


Vilhelm Rajh, slavni austrijski psihijatar i psihoanalitičar jevrejskog porekla, studirao je na Univerzitetu u Beču kod Sigmunda Frojda. Kasnije je radio kao psihijatar u Berlinu i bio član Komunističke partije Nemačke. Tih godina objavio je knjige „Seksualna revolucija“ i „Masovna psihologija fašizma“. U ovoj drugoj je tvrdio da je fašizam posledica seksualne represije, a i da je komunizam svojevrsni „crveni fašizam“. Zbog toga je izbačen iz komunističke partije.

Doživeo je da mu knjige budu spaljivane i od strane nacista u Hitlerovoj Nemačkoj, ali i od strane Agencije za hranu i lekove (FDA) u Sjedinjenim državama. Agencija za hranu i lekove je uništila spaljivanjem ne samo šest tona Rajhovih knjiga, časopisa i spisa, već i sve Rajhove orgonske akumulatore pronađene u njegovoj laboratoriji.

Vilhelm Rajh je optužen i osuđen, njegov rad je uništen, i on umire u zatvoru u Luisburgu u Pensilvaniji. Rajh je u svojoj knjizi Biopatologija raka postavlja nove temelje mikrobiologije; svojim orgonskim akumulatorima uspešno je lečio čak i pacijente obolele od kancera; a napravio je i automobil na orgonski pogon. Time se zamerio farmaceutskoj industriji koja finansira i kontroliše Agenciju za hranu i lekove.

Naučni rad

Orgonska energija

Za vreme života u Oslu, proučavao je mikroskopske organizme protozoe. Smatrao je da složenim fizičko-hemijskim procesom može da od njih izdvoji bione (najprimitivniji stadijum života) i da učini energiju orgona vidljivom. Tvrdio je da se jednoćelijski organizmi dele na one koji razlažu organizme (T bacili) i na one koji promovišu stvaranje novog života. Odavde je došao do zaključka da je nedostatak energije orgona uzrokuje širenje T bacila u tkivima i pojavu bolesti tipa raka.

Tokom 1940-ih, Rajh je izradio niz akumulatora orgona u kojima bi se akumulirao orgon iz atmosfere. Energija skupljena u akumulatorima bi se onda koristila za lečenje bolesti. Njene efekte je testirao na ljudima i životinjama, ali nije došao do jasne potvrde svoje teorije bolesti kao odsustva orgona. Projektovao je i aparat za stvaranje oblaka kojim bi se energija orgona kanalisala u atmosferu i tako stvarala oblake i kišu.

Orgazam

Rajh je zaslužan za razvoj teorije o značaju orgazma – ne samo za celokupno zdravlje pojedinca, nego i za revolucionarne promene društvenih struktura. „Definisati slobodu isto je što i definisati seksualno zdravlje. Ali niko to otvoreno neće da prizna.“

Deo detinjstva Vilhelm Rajh je proveo na farmi, u okruženju u kome se prirodne životne funkcije (seks – najprirodniji od svih) otvoreno ispoljavaju, što će doprineti njegovom ranom interesovanju za izučavanje seksualnosti i bioloških osnova emocionalnog života.

Bio je svedok seksualnih avantura porodične sluškinje. Fasciniran činom, kasnije ju je pitao da li bi on mogao da igra ulogu njenog ljubavnika. Kako sam navodi u memoarima – seks za njega ne predstavlja tajnu već u periodu kada je navršio svega četiri godine, a prvi seksualni odnos imao je sa jedanaest i po. Baš u tom periodu odrastanja, njegova majka počiniće samoubistvo, kada je otkrivena njena afera sa privatnim učiteljem mladog Rajha. On je otpočetka znao za ovu aferu, uhodio je majku iz noći u noć, stajao ispred vrata preljubničke sobe, slušao zvuke i – kako sam priznaje – zavideo svom učitelju. Razdiran edipovskom željom za majkom, dilemom da li da je zaštiti ili da je izda ocu, godinama je osećao krivicu zbog majčine smrti. Verovatno u tom tragičnom incidentu leže temelji Rajhovih zalaganja za žensku ekonomsku nezavisnost, vanbračne veze i pravo na razvod. Jedna od Rajhovih čuvenih misli u tom kontekstu je: „Bebu Isusa rodila je majka koja nije imala venčani list”.

Rajh je počeo svoj naučni rad kao Frojdov učenik, ali nije ostao u senci velikog autoriteta. Frojd je otkrio da je uzrok neuroze u društvenom poricanju prirodnog seksualnog instinkta, logično: seksualna represija vodi u frustraciju. Jedna od Frojdovih pretpostavki bila je hipoteza o postojanju biološke seksualne energije u ljudskom telu koju je nazvao libido. Koncept libida razvodnjen je u kasnijim Frojdovim teorijama – libido je sveden na neopipljivu i spekulativnu ideju. Polazeći od Frojdove napuštene hipoteze, Rajh je razvio teoriju orgona – orgonska (seksualna / životna) energija je realna i opipljiva, može se kvantitativno izmeriti i upotrebiti. Prema Rajhu, to je prvobitna i sveprisutna kosmička energija koja se vizualizuje kao plava – odgovorna je za boju neba, gravitaciju, formiranje galaksija, a na nivou pojedinca za izražavanje emocija. Neoslobođenja energija u ljudskom telu stvara fizičke blokade u mišićima i organima, a nastale blokade se ponašaju kao svojevrstan telesni oklop. Orgazam je put kojim se telesni oklop probija. Rajh izmešta orgazam iz prostog reproduktivnog domena i shvata ga kao prirodni telesni regulator emocionalne energije. Zbog rigidnih moralnih normi, telesni oklop (samim tim i oklopni karakter) biva neminovnost za većinu ljudi, a seksualna represija vodi u histeriju, anksioznost, napetost, mržnju i pohlepu. To su poremećaji na nivou individue, a na nivou celokupnog društva seksualni poremećaji manifestuju se kao fašizam, antisemitizam, komunizam... Najbolji lek je aktivan seksualni život – oslobođen osećaja krivice. Dok je Frojd smatrao da se seksualni instinkti moraju prilagoditi kulturi i postojećim socijalnim strukturama, Rajh se zalagao za potpuno preuređenje tih struktura – potrebno nam je društvo koje nije u sukobu sa iskonskim ljudskim potrebama. Frojdovo rešenje bilo je u tretmanu, Rajhovo u prevenciji – zdrav i neometan seksualni razvoj od najranijeg doba.

Radikalne metode seksualnog lečenja

U procesima (iz)lečenja, Vilhelm Rajh prevazilazi tradicionalne metode psihoanalize. Umesto da bude samo belo platno na koje pacijent projektuje svoje emocije, Rajh napušta pozicije neutralnosti i uspostavlja drugačiji odnos sa pacijentima – telesne blokade otklanja dodirom. Da bi pomogao pacijentima da se otvore, insistirao je na vežbama disanja. Dlanovima bi pritiskao napete mišiće istovremeno suočavajući pacijente sa potisnutim emocijama kako bi izazvao seriju spontanih pokreta i talase zadovoljstva (tzv. orgazmični refleks). Rajh je otkrio da čak i seksualno aktivnim ljudima često nedostaje orgastička sposobnost. Telo je toliko oklopljeno, da je muskulatura naviknuta na napetost i ograničen protok energije. Istovremeno se javlja i oklopljenost karaktera koja onemogućava spontano ispoljavanje osećanja. Pojednostavljena dijagnoza: većina ljudi na planeti vodi sakat seksualni i emotivni život. Čak i u slučaju da muškarac ima redovnu erekciju i da ejakulacija ne izostaje – to nije iskustvo koje Rajh smatra pravim orgazmom. Najčešći seksualni poremećaji koje je uočio kod muškaraca su: strah od potpunog prepuštanja, doživljavanje sopstvenog penisa kao vrste oružja, potreba za dokazivanjem potentnosti (kroz maratonske ili uzastopne odnose bez obzira na to da li donose užitak). Šta je onda pravi orgazam? Prema Rajhu, orgastička potencija je sposobnost predaje spontanom toku energije bez ikakvih inhibicija.

 „Zadovoljstvo življenja identično je zadovoljstvu orgazma. Strah od orgazma postavlja temelje sveopštem strahu od života”.

Nesvesni učitelj tantre

Rajh nikada nije bio na istoku niti je imao dodira sa tantričkim učenjem, međutim njegove vežbe disanja podudarne su sa joga disanjem – ne udišemo samo vazduh, nego misteriozni sadržaj koji Rajh naziva orgon (u jogi je to prana) – udišemo životnu energiju. Tantra je put oslobođenja kroz vrata seksualnosti. Tantrički seksualni čin balansira energiju, ekstatični zagrljaj u potpunosti rastapa ljubavnike u jedinstvo, harmonizuje suprotnosti muškog i ženskog principa. U Rajhovom učenju, orgazam je energetski regulator, a orgastička potencija znači potpunu predaju i rastapanje ega. Tokom terapija razbijanja energetskih blokada dodirom, Rajh je uvideo neodvojivu vezu između predela grudi i seksualne regije – u istočnjačkoj filozofiji to su srčana i seksualna čakra (energetski centri). Za potpunu ekstazu neophodan je neometan energetski tok između centra emocija i centra seksualnosti. Tantričko shvatanje muškog orgazma, kao i Rajhovo, daleko nadmašuje čin proste ejakulacije (veštinu višestrukog orgazma i orgazma celog tela muškarci bi trebalo da uče od žena – što ostaje seksualna utopija sve dok su anorgazmije i frigidnost važeći konstrukti patrijarhalnog društva). Tantričko i Rajhovo shvatanje orgazma je spiritualno – dosezanje kosmičke (božanske) svesti kroz ekstazu. Dok god živimo minimum seksualnog potencijala, lako nas je zadržati u ropskoj poziciji; maksimalni razvoj seksualnog potencijala daje moć i inteligenciju – oslobađanje nadsvesti kroz telesno iskustvo.

 Uprkos svemu, naučni krugovi čak i danas podvaljuju pitanje „svrsishodnosti“ ženskog orgazma jer nije sasvim jasna njegova uloga u procesu oplodnje i razmnožavanja. Dok se čovečanstvo još uvek (moralno) dvoumi da li da u potpunosti prigrli seks u aspektu čistog zadovoljstva umesto što ga opravdava reproduktivnom funkcijom, Rajh nam ostavlja u amanet seksualnu ostvarenost izvan te dileme. Otkriva nam seks kao čistu i moćnu osloboditeljsku silu, viziju nepodvojenog sveta i planete u orgastičkoj pulsaciji sa kosmosom...

 „Jedinstvo kulture i prirode, rada i ljubavi, morala i seksualnosti, za kojim čeznemo od pamtiveka, ostaće samo san dok god čovečanstvo osuđuje biološki zahtev za prirodnim (orgastičkim) zadovoljstvom.”



                                        Dela:

·          Funkcija orgazma (1927)                                             

·         Dijalektički materijalizam i psihoanaliza (1929)                           

·         Pad seksualnog morala (1932)

·         Masovna psihologija fašizma (1933)

·         Seksualna revolucija (1966)                                      

·         Bion (1938)                                                                                

·         Biopatologija raka (1948)

·         Slušaj, mali čoveče! (1948)

·         Eter, Bog i đavo (1949)

·         ORANUR eksperiment - prvi izveštaj (1951)

·         Ljudi u nevolji (1953)

·         Kontakt sa svemirom, ORANUR eksperiment - drugi izveštaj (1957)



 

  Rajhov život i delo su postali inspiracija brojnim umetnicima. Od njih je možda najpoznatiji Misterije organizma, film Dušana Makavejeva iz 1971. koji je godinama bio zabranjen. Godine 1985. je Rajhovo hapšenje, odnosno njegov opis iz vizure njegovog sina Petera, poslužilo britanskoj pjevačici Kate Bush za pjesmu Cloudbusting, te istoimeni video-spot u kome Rajha glumi Donald Sutherland.








  


Anđela Kostić, vms



No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.