Sunday, November 22, 2020

Život i rad psihoanalitičarke Prisile Rot

 


Karijera i uticaji

Priscilla Roth (4. mart 1928 - 22. jun 2017) je bila analitičarka za obuku i nadzor u Britanskom psihoanalitičkom društvu. Nakon diplome iz psihologije na Berkliju, radila je kao asistent istraživač na Univerzitetu Kalifornija u Berkliju. Početkom 1970-ih preselila se u Ujedinjeno Kraljevstvo i prvo se školovala za dečijeg psihoterapeuta i psihoterapeuta za adolescentne na klinici Tavistock u Londonu, a nedugo zatim i kao psihoanalitičar za odrasle u Britanskom psihoanalitičkom društvu.

Kao dečiji psiholog pružala je dijagnostičku procenu i psihoterapiju. Roth je sprovodila psihološke i neuropsihološke procene dece i adolescenata radi dijagnoze i lečenja različitih genetskih stanja i poremećaja mozga. Roth je pravila razliku kod, na primer, poremećaja iz autističnog spektra od onoga što se čini opozicionim prkosnim poremećajem, tako da je ona spašavala decu od kažnjavanja zbog ponašanja koje ne mogu lako da kontrolišu.

Tokom analitičkog treninga na nju su uticala analitička i nadzorna iskustva sa Leslie Sohn, Ruth Riesenberg-Malcolm, Herbertom Rosenfeldom i Hannom Segal. Bila je član Radionice Betti Joseph 30 godina, blisko sarađujući sa savremenicima kao što su Ron Britton, Michael Feldman, John Steiner i Ignes Sodré.

Njeno iskustvo dečijeg psihoterapeuta koji dugi niz godina radi u javnom zdravstvu, takođe je evidentno uticalo na njen rad sa odraslima. Njen klinički rad ilustruje duboko razumevanje složene interakcije između uticaja ranih razvojnih iskustava i uloge nesvesne fantazije u oblikovanju razvoja uma kod odraslih.

Jasnoća komunikacije

Roth je predavala i bila supervizor u Velikoj Britaniji, ali je bila aktivna na tim poljima i međunarodno. Jedan od njenih najzapaženijih doprinosa je njen teoretski i klinički pristup  u psihoanalizi: njene veštine nastavnika i supervizora psihoanalize su široko priznate zbog njene fino podešene sposobnosti da komunicira sa bliskim iskustvom razumevanjem psihoanalitičkih koncepata izraženih običnim jezikom. Ova sposobnost je dobro ilustrovana u njenom pisanju, na primer u njenim brojnim poglavljima u knjigama u kojima se raspravlja o ključnim analitičkim konceptima kao što su depresivni položaj i projektivna identifikacija, u njenom temeljnom uvodu u jednu od nekoliko knjiga koje je uredila - ,,Envi and Gratitude (zavist i zahvalnost)”, 2008 - izdvaja se svojim impresivnim obimom i velikodušnim uvažavanjem različitih savremenih stavova o konceptu zavisti, i konačno u svojoj vrlo pristupačnoj knjizi o superegu namenjenoj nespecijalizovanoj publici. Njen rad „Mapiranje pejzaža: nivoi interpretacija prenosa“ (2008) elegantna je artikulacija onoga što znači raditi u prenosu, koji poziva na pažljivo razmišljanje o tome kako slušamo kao analitičari i šta i kada preduzimamo sa pacijentom.

Priscillino pisanje se sa radoznalošću i strašću bori sa utvrđenim predstavama, angažujući čitaoca u unutrašnjem radu potrebnom da emocionalno, a ne samo kognitivno razume značenje razmatranih koncepata. Važno je da je njeno pisanje i rasprava o analitičkoj teoriji uvek ukorenjeno u njenom kliničkom iskustvu. I njene pisane i usmene prezentacije (koje daleko premašuju objavljene) slikovito prenose - sa karakterističnom skromnošću, pronicljivošću i saosećanjem - borbe, zastoje i dostignuća analitičara i pacijenta na zajedničkom poslu.

 

Poznate publikacije

1994 Roth, P. „Biti veran lažnom objektu“. Psihoanalitičko istraživanje. 14: 393-405h.

1999 Roth, P. „Apsolutna nula: čovek koji sumnja u sopstvenu ljubav“. Međunarodni časopis za psihoanalizu. 76: 1076 - 1077.

1999 Roth, P. (ur) Uvod urednika. O podnošenju nepodnošljivih stanja uma: delo Ruth Malcolm. Routledge.

2001 Roth, P. „Mapiranje pejzaža: nivoi interpretacija prenosa“. Međunarodni časopis za psihoanalizu. 82: 533-43.

2001 Roth, P. Ideje u psihoanalizi: Superego. Icon Books Ltd.

2001 Roth, P. „Paranoično-šizoidni položaj“, u Bronstein, C (ed) Kleinian Theori: Savremena perspektiva. Vhirr.

2005 Roth, P. „Depresivni položaj“, u Budd, S. i Rusbridger, R. (ur.) Predstavljanje psihoanalize: osnovne teme i naslovi. Routledge.

2005 Roth, P. „Projektivna identifikacija“, u Budd, S. i Rusbridger, R. (ur.) Predstavljanje psihoanalize: suštinske teme i naslovi. Routledge.

2007 Roth, P., i Rusbridger, R. (ur.). Uvod urednika. Susreti sa Melanie Klein: Izabrani radovi Elizabeth Spillius. Routledge.

2007 Roth, P. „Melanholija, žalovanje i kontra-prenos“. Fiorini, G., Bokanovski, T. i Levkovica, S. (ur.) O Freud-ovom „Žaljenje i Melanholija“, International Psichoanalitical Association.

2008 Roth, P. i Lemma, A. (ur.). Uvod urednika. ,,Zavist i zahvalnost“. Karnac Books.

 

Elena Jovančić, psiholog 

Kontakt: elistojkova@yahoo.com

 

Korišćena literatura:

https://melanie-klein-trust.org.uk/writers/priscilla-roth/

http://michael-j-higgins-fun-service-new-city.tributes.com/dignitymemorial/obituary/Priscilla-Roth-104922159

https://www.recordonline.com/article/20170626/OBITUARIES/306269996

 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.