Sunday, October 25, 2020

Како до правилне одлуке о каријери


О доношењу одлуке о својој будућој професији или правцу даљег развоја своје каријере, постоји могућност да се изгубимо ...

Искуства и савети родитеља, рођака или пријатеља могу нам дати неке смернице и оквир, али не би било добро да ти савети буду пресудни у нашој коначној одлуци. Иако вас врло добро познају јер су вам блиски, често узимају у обзир врло мали број фактора пресудних за овај проблем: пословни успех, „везу“ за запослење у одређеној компанији, колико је то данас тражена професија , „у  том послу има новца“ итд. Сви ови критеријуми су оправдани, али врло често су дугорочно неодрживи - само зато што су ваши родитељи / пријатељи / рођаци успешни у некој професији, не значи да ћете и ви то бити. „Веза“ запослења може сутра пропасти. Ако је данашња професија финансијски исплатива, питање је да ли ће то бити за неколико година?

Стога би најбоље решење било окретање сопственим интересима, потенцијалима, талентима, вредностима, изворима који вас мотивишу и на основу тих информација створити свој избор. Генерално млади, пре него што крену са истраживањем каријерних и образовних могућности, много мало времена посвећују ономе што их интересује.

Такође младе под утицајем широко распрострањеног стереотипа о начину запошљавања (у већини случајева партијски) напуштају земљу не показујући интересовање за инвестирање и развој у каријери. Њима недостаје и лична мотивација и визија за развој каријере. У контексту личног и професионалног развоја, евидентно је да имају тешкоћа како да себе што боље представе на тржишту рада.


Међутим, проблем настаје када нисмо свесни које карактеристике имамо - ако се запитате шта радите добро и шта вас занима, често сте у незнању. Због тога је помоћ каријерног саветника у решавању ових дилема веома важна. Различит број алата за процену свих аспеката неопходних за доношење исправне одлуке које ће вам понудити саветник биће вам од велике користи.

Самопознавање је кључни корак у планирарању каријере, јер нам даје могућност да откријемо своје интересе, вредности, вештине, наше личне карактеристике и јаче стране.

Стога је први корак који вам сигурно може помоћи да одаберете професију која вам одговара или да своју тренутну каријеру усмерите ка „идеалном“ правцу, свакако професионална оријентација и саветовање у каријери.

Избор нашег образовања и каријере  је само наша одговорност. Колико боље познајемо себе, толико је мања вероватноћа да направимо погрешан избор.

 

 Мр Елена Јованчић, психолог

Kontakt:  elistojkova@yahoo.com

 

Литература:

-            Батерија тестова за професионалну оријентацију

-        Саветованје за избор каријере и запослења: преко личног развоја до већих могућности

 


 

 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.