Friday, December 18, 2020

Život i rad psihoanalitičara Krisa Masana

 


Kris Masan (1953-2020) je bio analitičar za obuku i nadzor Britanskog psihoanalitičkog društva. Trenirao je psihoanalitičku psihoterapiju sa decom i adolescentima na klinici Tavistock, i psihoanalizu u Britanskom psihoanalitičkom društvu i Institutu za psihoanalizu. Pre obuke za kliničkog psihologa, Masan je tri godine istraživao pažnju i sanjarenje pacijenata čiji su manično-depresivni ciklusi bili vrlo kratki - zapravo 48 sati, sinhronizovani sa njihovim cirkadijskim ritmovima. Rad na njihovom sanjarenju i detalji njihove anksioznosti doveli su ga do psihoanalize, postajući pacijent i kasnije preduzimajući analitički trening i analitički rad sa decom.


Devet godina je radio u bolnici St. Mari na odeljenju za dečiju psihijatriju, Paddington Green, u danima (davno prošlim) kada su deci na toj klinici nudili intenzivan psihoanalitički tretman u okviru nege NHS. Kasnije je radio kao psihoanalitičar u privatnoj praksi i intenzivno je predavao u Engleskoj i u inostranstvu. Mawson je bio posebno zainteresovan za rad Vilfreda Biona i bio je urednik The Complete Vorks of V. R. Bion (2014, Karnac, sada u izdanju Routledge). Po prvi put sistematično i celovito povezujući Bionov rad, kao impresivan i potpun prikaz koji je učinio Masana stručnjakom u datom polju. Bilo je potrebno 11 godina detaljne posvećenosti i predanosti. Preuzimajući ovaj zadatak, Masan je uredio Bion Today (2010, Routledge), koji istražuje mnogo različitih načina na koje su Bion-ovi teorijski koncepti korišćeni i razvijeni u savremenom psihoanalitičkom razmišljanju i primenjeni na razumevanje pojedinaca, grupa i organizacija.

U poslednjoj Masanovoj knjizi „Psihoanaliza i anksioznost“: od saznanja do bića (2019, Routledge) kombinovao je psihoanalitičku, egzistencijalnu i dramaturšku perspektivu na proučavanju anksioznosti.
Knjiga istražuje implikacije na psihoanalizu uključivanjem razmatranja bića pacijenta i analitičara. Centralno načelo je da psihoanalitičko i egzistencijalno pripadaju zajedno, jer ih vodi nesvodiva činjenica anksioznosti. U odnosu na anksioznost, druga ljudska bića nam pomažu da podnesemo ono što jeste i ono što jesmo. Masan se dugo zanimao za pozorište i film, i bio je rani član Evropskog festivala psihoanalitičkog filma, poslujući dve godine zaredom u organizacionom odboru ovog popularnog događaja. Istražio je svoje interesovanje za pozorište i njegov odnos prema psihoanalizi, za Psihoanalizu i anksioznost: od saznanja do bića. Bio je rani pionir veb stranice Instituta za psihoanalizu, a takođe i prve veb stranice Melanie Klein Trust, pomažući u ostvarivanju njihovog potencijala i pružajući neprocenjive savete kolegama. Doneo je iskren i direktan pristup razmišljanju o svojim pacijentima i onima koji su pod nadzorom. Bio je skroman i šaljiv, s izdašnom odanošću kolegama i prijateljima. „Iznenadna, šokantna smrt Krisa Masana lišava nas dobrog prijatelja i nadarenog kolegu koji je bio mnogo voljen i kome su se divili. Uvek se činilo da je tako pun života. Kreativni mislilac, koga su uvek zanimale noveideje, uvek vrlo velikodušan. Uvek mu je bilo drago da pomogne u slučaju tehničkog problema u vezi sa računarom i internetom. S druge strane, uvek je bio spreman da pruži relevantan citat iz Biona ili da objasni šta je mislioda Bion namerava da prenese. U novije vreme razvija svoje, originalne ideje na način koji je uvek bio podsticajan i obogaćujući. Njegova Bionova stipendija i posvećenost bili su impresivni, a njegovaprikupljena Bionova dela imamo u znak počasti njegovom radu. Bio je veoma cenjen kao nastavnik i nadzornik, kako u Britaniji, tako i uinostranstvu.

"Utešno je pomisliti na brojne studente i kolege koji su imali koristi od njihovog kontakta i povezanosti s njim. On će ostati vrlo živo prisustvo za toliko nas. Njegov gubitak je posebno potresan jer je ušao u novu i srećnu fazu svog života, sa ljubavnom partnerkom Donom i novorodjenim unukom koji mu je bio velika radost i ponos." Mihael Feldman, novembar 2020.

Natalija Stanković, psiholog

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.